O PIECZARKACH

Pieczarki w ok. 80% składają się z wody. Pozostała część masy to białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne. Ze względu na skład udowodniono, że korzystnie wpływają na ludzkie     zdrowie.

Kontrolują masę ciała

Istotnym powodem dla którego naprawdę warto włączyć pieczarki do swojego codziennego jadłospisu jest fakt, że zmniejszają one apetyt i jednocześnie hamują wchłanianie tłuszczów. Są bardzo niskokaloryczne – 100 g pieczarek to jedynie 22 kcal – a jednocześnie nie zawierają dużo tłuszczu, obfitują za to w błonnik oraz wodę. Wszystko to sprawia, że zjadanie ich daje długotrwałe uczucie sytości. Ze względu na swoje bogactwo składników odżywczych, zdaniem niektórych naukowców pieczarkami można nawet zastępować czerwone mięso – szczególnie w przypadku, kiedy chcemy się odchudzać. Udowodniono już, że osoby regularnie zjadające te grzyby nie zmagają się z efektem jojo oraz cieszą się lepszymi parametrami układu ciała – zawartości w organizmie tłuszczu, mięśni, kości oraz wody.

Mają wpływ na odporność organizmu

Zawierają Selen przez co zwiększają odporność. Regularne spożywanie pieczarek wzmacnia również odporność naszego organizmu oraz jego zdolność do regeneracji. Dzieje się tak między innymi dzięki obecności w ich składzie selenu. Jest on odpowiedzialny za zwiększanie liczby przeciwciał w naszym organizmie oraz hamowanie powstawania drobnoustrojów wywołujących różnego rodzaju choroby. Ciekawy eksperyment przeprowadzono w Stanach Zjednoczonych, gdzie wykazano, że zwierzęta regularnie karmione pieczarkami stawały się znacznie bardziej odporne na zarażenie salmonellą.

Obniżają poziom szkodliwego cholesterolu (LDL) we krwi

Wpływają na obniżenie ciśnienie krwi, zmniejszając ryzyko udaru i zawału serca. Pieczarki są doskonałym składnikiem diety dla osób zmagających się z cholesterolem. Dzięki regularnemu spożywaniu tych grzybów możemy skutecznie obniżyć jego poziom w naszym organizmie. Co więcej, 100 g pieczarek to około 10% dziennego zapotrzebowania na potas, co również jest niezwykle ważne dla wszystkich nadciśnieniowców. Znacznie zmniejszają one ryzyko zawału serca lub udaru mózgu. Pieczarki zawierają dodatkowo pewną dawkę miedzi, która korzystnie działa na nasz układ krążenia.

Stanowią naturalne źródło witaminy D

Pieczarki są bogatym źródłem witaminy D, która odgrywa kluczową rolę w prawidłowym działaniu ludzkiego organizmu. Jej zadaniem jest między innymi zapewnienia prawidłowego wchłaniania wapnia oraz fosforu – jest to niezbędne do zachowania mocnych kości oraz uchronienia się przed różnego rodzaju chorobami stawów.

Stanowią naturalne źródło kwasu foliowego

Pieczarki są jego bogatym źródłem – 100 g tych grzybów to około 4% dziennego zapotrzebowania u dorosłej osoby Z tego też powodu w okresie ciąży warto włączyć je do swojego jadłospisu, tym bardziej, że zawierają one całe mnóstwo innych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego działania organizmu.

Posiadają właściwości antynowotworowe

W medycynie Wschodu pieczarki od dawna uchodziły za doskonały środek przeciwko najróżniejszym chorobom nowotworowym – współczesne badania wykazały, że w pełni słusznie. W ich składzie znajduję się terpeny oraz polisacharydy grzybowe, które odpowiadają za takie właśnie działanie. Zdaniem niektórych ekspertów wyciąg z białych pieczarek doskonale sprawdza się również w profilaktyce raka piersi oraz prostaty, bowiem zawarte w nim enzymy odpowiadają za hamowanie rozwoju komórek nowotworowych.